En vanlig dag som geologstudent...

Idag har vi varit ute på exkursion till Tranerödsmossen som ligger på Söderåsen. En mosse skiljer sig faktiskt från en myr. Myr är en samlad benämning på mossen, mosseranden och laggkärret. Vi använde en ryssborr för att ta upp strängar av gammal förmultnad mossa(torv) och annan gegga. Vi kom 7,7 m ner i marken innan det tog stopp i berggrunden. Av vårt prov kunde vi se längst ner gyttja som berättar att det varit en sjö där, den bildades efter det att inlandsisen skapat ett hål. Efter det har sjön förvandlats till ett kärr, provet innehöll här mycket träbitar från al. Från att vara ett kärr har det övergått till att bli en mosse och av vitmossan som lever där kan man avläsa hur klimatet varit tidigare perioder genom att titta på konsistensen osv. Om ni har kommit hit så har ni gjort det bra, efter denna djupdykning övergick vi till biologins värld och undersökte om myrors släktskapsselektion genom att jämföra hur myror från tre olika stackar reagerade på varandra, vårt resultat blev inte som vi trott men vi fick se några riktiga slagsmål!

Bilden är lånad, lämnade kameran hemma pga att det var dåligt väder.

Kommentarer
Postat av: mum

Oj tjejen vad det låter spännande!! å va djupt ni kom. Fattade inte igår att ni borrat på samma ställe utan trodde att ni borrat lite här å där!? Jaa man lär så länge man lever... Puss å Kram frå en mor i vars hjärta du.... ja du vet :)

2010-09-11 @ 07:56:57
Postat av: lillmarit

Du är så otroligt häftig som gör det där!!! :)) Kraaaam

2010-09-11 @ 16:59:25
Postat av: Robban

Kul att följa din blogg!

Imponerad att du tar en riktning i livet!

Hoppas det går bra för dej.

2010-09-11 @ 21:24:55
URL: http://www.domherre.se
Postat av: Faster Ullis

Låter himla intressant = ) men vad är en Ryssborr..... ?? Måste sätta ut kort på den med ; ) Lite smått avundsjuk på allt du får vara med om... = ) JätteKram o hälsa alla myror.. !!!

2010-09-12 @ 15:20:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0