Klockrent!!


Lite vidrigt partytrick, men snacka om coolt!!

Varför himlen är blå!!

Ljuset från solen består av alla möjliga färger som blir vitt ljus tillsammans. När solljuset når jordens atmosfär blir de blå delarna av ljuset mer spridda åt olika håll, och vi ser blått överallt på himlen eftersom de träffar de små partiklarna i atmosfären pga av blå ljusets frekvens. Gult och rött har lägre frekvens och därmed går de lättare förbi partiklarna i atmosfären och fortsätter istället för att spridas rakt fram.

Andra matnyttiga kunskaper är interferens, våg-partikeldualiteten, diffraktion, refraktion, polarisation osv....jag känner mig som en riktig naturvetar nörd nu :) Imorrn är det tenta-dags, nu gäller det att kanalisera all min energi till hjärnan där jag förhoppningsvis lagrat en massa bra kunskap!!

Motivationen är som bortblåst...

Jag är så trött, inte i kroppen men i huvudet. Fysikboken som igår kändes rolig att hålla i, känns nu mer som en pesthärd som inte ska röras. Det känns som jag kan en hel del men såklart mycket att bättra på. Snälla ge mig lite motivation så jag orkar härda ut till på fredag och fixar tentan!!!!!!!!!!!! PLease!!

Pluggpasta...

Jag gör inte så mycket annat än att plugga just nu, på fredag är det dags för fysiktenta. Vem tusan lägger en tenta mellan 14-18 en fredag eftermiddag? Idioter såklart men det är bara att gilla läget, sen direkt från tentan blir det finsittning med Naturgeografer och Geologer. På lördag blir det förmodligen fest...nästa helg blir vild, men tills dess lugna puckar :)

Jag "lagade" Findus pastagratäng till middag, fick en kupong gratis, gratis är alltid gott. Gratängen piffade jag upp med lite champinjoner, paprika, riven ost och egen krydda och till min förtjusning så smakade den otroligt gott!! Det gillas!

Vart på 3D-bio för första gången

dsc00545 (MMS)

Vart på 3D-bio för första gången, blev filmen The Last Airbender. Det var ett skönt avbrott i studierna:)


Jag ser det snöar...nu lägger jag mig och ...

Jag ser det snöar...nu lägger jag mig och sover och drömmer om när jag kommer hem till jul:)


Ståplats i Nybroviken...

Med fysik-boken i knäet tittar jag med ett halvt öga på Svt's nya serie Veckans brott. Rubriken i inlägget är en benämning på mord där någon dränks genom att sänkas ner i vatten med någon typ av tyngd som gör att de drunknar. Hemskt, finns mycket hemskt i Sverige, Världen...är människor en ovanligt grym ras?! Jag har alltid varit fascinerad över kriminalitet, det ligger så många faktorer bakom en människas gärning och vi människor vill ha förklaringar till varför, vi skapar helheter utifrån pusselbitar, detta gäller inte bara brott.

Funderar om vilka faktorer som gör att SD kom in i riksdagen...funderar om kriminalitet och människans sanna natur. Får inte så mycket plugg gjort men känns som jag kan det jag läser ändå...det är då lät att sväva iväg till roligare saker..som att försöka förstå och såklart lösa världens problem. Detta är en tidig dröm jag haft/har att göra skillnad, göra en bättre värld men det känns svårt att göra en förändring som kan påverka ett helt folk. Jag fortsätter att fundera på det en stund:P

Veckans brott var intressant...kommer att kolla igen och prisa SVT för deras webbsida så man slipper passa tider!!

Coco Chanel, Labrapport & Jogg

I lördags såg jag och några kompisar ett spex, Coco Chanel, det är så roligt att se såna föreställningar, en tjej sjöng operastyle, mäktigt värre! Innan spexet laddade vi med hamburgare på Viggos, de gör alla hamburgare själva, jag tog en med JD-marinad och vitlöksdressing till, hur gott som helst!Sedan blev det vinkväll hos en kille och sedan när vi fått i oss några glas gick vi mot nation, men jag insåg då att jag inte skulle hinna före mitt sista tåg så då gick jag mot stationen istället. En supertrevlig kväll verkligen!

Idag sov jag tills jag vaknade...kl 11 och åt sedan frukost, gjorde klart en labb och började på den sista som ska in i veckan. Jag har velat ut och springa länge nu, det är ju absolut inte samma sak som att cykla, flåset är ett helt annat. Med vetskapen om att min häl skulle göra ont så sprang jag en sväng och gjorde sen några intervaller, så gött kan jag lova. Min häl gjorde ont men inte så stor skillnad från när jag går så det var ju bra, tror dock att jag borde gå till en sjukgymnast och skaffa inlägg så jag blir av med skiten.

Nu sitter jag här med mätt mage och nyduschad, ska skriva lite mer på min labbrapport och sen bara ta det lungt och vänta in den nya veckan.

Middag efter en jogging tur:)

dsc00544 (MMS)

Middag efter en jogging tur:)


Hem kommer jag till jul...


Skellefteåååååååååå ååååååååå vad jag längtar...fast mest till kompisarna och ja lite till vintern och snön:)
Har nu bokat flyg hem, jag kommer hem den 19 december på kvällen och åker igen den 7 januari!!

Efter en lång Kemi-dag i Lund...

...kom jag hem trött, just innanför dörren ligger ett paket, shit min nyfikenhet slog in direkt, vem tusan kan det vara ifrån. Jag hade civilkurage nog att vänta till jag lastat av mig mina väskor och tagit av min ytterkläder och skor innan jag öppnade paketet. Det var addresserat till min vän Jessica...osv och dessutom användes adressen jag bor på nu vilket jag iof lagt ut på bloggen och det var poststämplat i Umeå så jag hade ju en liten känsla. I paketet låg ett brev och ett örngott så vackert grönt:) En av mina favoritfärger och passar perfekt med mina lila sängkläder. Paketet var såklart från självaste Yamahajossan som ju är en sån filur när det gäller överraskningar :) Jag kände sån lycka när jag läste brevet, all trötthet som bortglömd, tack älskade tokvän för presenten, det hade räckt med brevet men jag kan garantera att jag kommer att sova gott inatt!!

Ikväll ska jag tyvärr också sitta med kemi en stund då jag håller på att färdigställa en labbrapport på Cocacola experimentet vi gjorde i fredags. Imorgon blir det istället fysik hela dagen och sen efter lektionerna är slut ska jag och Linnéa sitta med kemin igen...ååå vilken underbar dag det blir;)

Varför finns det inga "kapselhotell" i Lund för, liknande de som finns i Japan? Det är ju typ allt jag skulle behöva!


25 år sedan...

jag föddes, en fredag på kvällen runt 20.40. Kort i rocken då jag bestämt mig för att komma ut ca 5 veckor tidigare än planerat! 49 cm och knappt 3000 gram vägde jag, Skellefteå BB. Samma dag återvänder rymdfärjan Atlantis till Kennedy Space Center men ingen i Skellefteå lägger någon större vikt vid detta, i synnerhet inte släkten Sidenmark, då en mörkhårig flicka sett dagens ljus för första gången...

För ett år sedan hade jag just kommit hem från en trevlig helg i Linköping hos min kära Sara


Nu sitter jag här 25 år senare i en annan del av Sverige, ensammen i en lägenhet, knäckt av dagens kemilektion. Dagen har trots det förgyllts av fina gester och hälsningar. Den mest rörande stod Madde Kjell för som skrivit en dikt till mig som var sååå fin, jag rodnar bara vid tanken av orden hon skrivit!!

Nu är det snart dags för sängen och få väl behövlig sömn!!

"Negern åt upp min biljett"

läste en krönika i City i fredags som fick mig att skratta högt i min ensamhet

"Synden straffar alltid sig själv. Särskilt om du skyller alla dina misslyckanden på människor som inte heter Petterson eller Andersson. Ett extremt bra exempel på det ska ha inträffat i kollektivtrafiken i en stad nära dig. En medelålders kvinna klev ombord. Istället för att välja en av de flera lediga sittplatserna slog hon sig ner i sätet bredvid en man. Han var mörk i hyn, inte hon.

På dem grunden började kvinnan att högljutt prata om alla hemskheter som invandring för med sig. Som sjukdomar, våld och konstig arkitektur och gud vet vad. Invandrarna tar "svenskarnas" jobb, går arbetslösa och kostar skattepengar med mera. Allt detta anklagades mannen för. Själv ska han inte ha sagt ett ord - utan bara suttit kvar och svalt de verklighetsfrånvända kränkningarna. Då ändrade kvinnan strategi. Började förolämpa mannen personligen. Kallade honom för smutsig och kriminell. Allt detta inför ett stort antal medresenärer. Några blängde ogillande på kvinnan, andra tittade bort. Men ingen hade civilkurage nog att stega fram och be kvinnan hålla truten. Eller uppmuntra henne att skaffa alternativa informationskällor till SD-kuriren.

Ungefär då gjorde två biljettkontrollanter sig redo att stiga ombord. Kvinnan hade sin biljett förberedd i handen. Då agerade mannen. Snabbt som tusan rykte han åt sig hennes färdbevis, stoppade in den i munnen - och svalde!

När kontrollanten sedan bad om hennes biljett pekade hon på grannen i sätet bredvid och sade "negern åt upp min biljett". Kontrollanten trodde henne inte. Själv visade mannen upp sitt månadskort, och klev av. Kvinnans straff blev böter 1200 kronor."

"Den här historien fick jag återberättad av en vän som känner en vän som hävdar att hon var en av de passiva ombord på bussen. Risken att det är en vandringssägen är avsevärd. Men det spelar ingen roll - historien är för bra för att inte berättas."

Krönikan i City Lund Malmö är skriven av Peter Herkel, den 8 oktober, 2010.



Slösöndag!

Lyckades sova bort nästan hela dagen, fest igår som är orsaken till detta var mycket roligt, jag och en annan tjej på festen fyller båda år imorgon så det sjöngs för oss båda och tårta kom i form av muffins med ljus i, kul! När de andra sen gick på Lunds penthouse gick Jessica lite vinglandes till tåget och lika bra var det kände jag idag!

Trots at tjag slöat mestadels av dagen har jag faktiskt städat hela lägenheten och varit och handlat och dessutom pluggat lite. Har nu börjat på ännu en labrapport som jag trodde skulle gå fort att göra men har nu insett att det är lite bökigt, måste nämligen skriva med uträkningarna och det tar tid att göra i equations. Känns bra att ha gjort en början i alla fall. Imorgon kommer pappa till mig efter skolan, jag har beställt smörgåstårta :) Smaskens ska det bli.
Resten av veckan kommer att bli fullt upp med labrapporter i både kemi och fysik och förutom lektioner även tentaplugg...huvva jag längtar redan till nästa helg innan veckans ens börjat :)

Min uppkoppling krånglar så det blev ingen bild...
Nu ska jag kolla på serien The Event!!

Kantareller i höstlöv!

I avsaknad på cykel med många hästkrafter får jag helt enkelt använda mina egna krafter till att ta mig runt, men en härligt solig höstdag som denna gör det ju ingenting.

Cykeln går fint, riktigt skön att sitta på faktiskt, den har en historia också som jag inte riktigt kommer ihåg, den är riktigt gammal vad jag har förstått!

Hittade som rubriken antyder några kantareller som jag luktade på men då jag inte är så svampkunnig törs jag inte plocka med mig hem, dessutom är jag inte sugen på svamp just nu!

Ikväll bär det av till Lund på fest! Det blir gott med en Daiquiri eller två :)

Nu är det dags att ta fredag,har hängt i k...

dsc00536 (MMS)

Nu är det dags att ta fredag,har hängt i kemilabbet ändå sen kl 10 idag...det som var min hjärna är nu appelmos!


Rosa ord...

en rosa månad, bröstcancer, ja det kanske känns uttjatat men om det inte vore för forskning och utveckling inom detta område kanske min underbara mamma inte levt idag. Jag har skrivit en dikt och har genom detta skänkt 50 kr till Rosa Bandet och har dessutom chans att vinna priser!!!
Mitt bidrag;

Mor och Dotter,ja hela familjer drabbas

En lott ingen vill dra,liv som sabbas

En symbol så helig som en mors bröst

Tur att det finns forskning,ger stor tröst

 

Hoppas det går hem hos juryn...svårt att skriva något fint när man måste begränsa sig till 160 ord...

Måndag är tänkardagen...

Det är nåt med måndagar, jag grubblar alltid och har till viss del ångest på dessa dagar...det är konstigt, ett måndagsfenomen som jag inte riktigt kan förklara. Det är ju inte dåligt att grubbla, för om man inte gjorde det skulle jag nog aldrig komma fram till nåt heller. Har börjat kolla på resor hem och undrar om det blir flyg eller tåg?? Spara pengar eller tid, fast om jag slipper åka tåg själv hela vägen blir det ju ännu roligare!

Min almanacka har ett tänkvärt citat denna vecka; Förälskelse är som en stukning, andra gången kommer den lättare.

Jag har inte orkat tidigare att ta kort på min sten/fossil samling men jag vet att ni alla spricker av förväntan att se dem så jag har faktiskt tagit kort på mina vackra saker:)

Imorgon är en stor dag, det är min lilla storasysters födelsedag:)

Hon är den bästa systern jag har synd bara att hon bor så långt bort i ett land där de pratar konstigt. Jag minns en gång på Byskeskolan då jag var i ett lärarrum och "råkade" läsa ett arbete Johanna gjort, det var en fråga om vem hon litade mest på. Johanna hade då svarat att det var jag hennes lillasyster. Jag blev väldigt rörd av detta och frågade sen Johanna om det och till svar fick jag att det var eftersom att hon visste att jag skulle hålla tyst om saker för att annars skulle hon spöa mig:D Haha min syster älskar mig tänkte jag då!!! Eller så gjorde jag inte det, men det är den slutsats jag drar nu många år senare!

En helg på landet...

eller rättare sagt hos pappa. Lördagen gick åt att leta fossil, det gick bra dock hittade jag ingen hajtand:( Får ge det en till chans till våren kanske! Idag har jag och pappa grävt och stökat på gården. Har klippt lite buskar och grävt gropar. När det är nåt som ska plockas isär eller förstöras är jag rätt kvinna för jobbet!! Tänker väldigt mycket fysik nuförtiden, vilket är intressant men lite jobbigt att veta att det snart är tenta på eländet! Funderar fortfarande över ny mobil...men vet inte vad jag ska göra, lägga flera tusen eller bara någon? Får fortsätta fundera helt enkelt!

RSS 2.0